8 de març 2008

Sant Llorenç de Morunys


El terme municipal de Sant Llorenç de Morunys és el més petit dels 14 municipis que configuren la comarca del Solsonès. Tan sols té 4,34 km² i encara no en una única extensió contínua, sinó que es reparteix en dues porcions.
La més petita de les dues no arriba al km² i està constituïda per un enclavament en forma de barret de mosqueter vist de perfil i amb la punta de la part davantera de l'ala del barret mirant cap al poble de Sant Llorenç. Aquest enclavament inclou la Mola de Lord en la seva totalitat, el quadrant sud del vessant del Tossal de Vall-llonga i, al nord, una estreta franja d'uns 500 m. de llarg per 150 d'ample que per l'est bordeja la carretera que va al santuari de Lord i per l'oest termeneja amb la rasa de Torroella i que, en la seva part més septentrional, comença després del segon revolt cap a l'esquerra que el camí que mena al santuari fa després d'haver passat el túnel. Aquesta estreta franja limita pel nord i per l'est amb Guixers i tota la resta de l'enclavament termeneja amb Navès.
La part més gran del terme municipal, que inclou el nucli urbà, té uns 3,6 km² i està rodejada pel terme municipal de Guixers excepte una estreta franja al NW d'uns 400 m. de longitud on termeneja amb el terme municipal de La Coma i la Pedra.

Mapa orogràfic.
La porció gran del municipi està situada a la banda sud-oriental de la Vall de Lord sobirana, en un pla inclinat cap a llevant a la part baixa del vessant SE de la serra de Querol i al vessant oriental de Coll de Jou.
L'extrem més oriental d'aquesta part del terme municipal està colgat per les aigües de l'embassament de la Llosa del Cavall. És la part del terme de menor altitud (el nivell de l'aigua de l'embassament, quan és ple, assoleix els 805 m. i els punts de major altitud s'assoleixen a l'oest de la capella de la Santa Creu dels Ollers on s'arriba als 1.010 m. i al vessant sud de les Roques de Lord, on s'arriba als 1.100 m.
Pel que fa a l'enclavament del sud, està situat al la banda sud de les Roques de Lord, les seves majors altituds s'assoleixen al cim del Tossal de Vall-llonga que s'alça fins als 1.252 m. i al cim de la Mola de Lord que s'alça fins als 1.189 m. mentre que la part més baixa correspon als 900 m. d'altitud que s'assoleixen a la vora de la rasa de Torroella.
Al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya només hi consten els següents orònims: el Serrat de la Creueta i la Mola de Lord

Hidrografia
El torrent del Pou i la font del mateix nom
Tots els corrents fluvials que travessen la porció gran del terme municipal tenen la direcció preponderant Est-Oest i són torrents o rases tributaris del Cardener
De nord a sud, els principal són:[6]
El tram final del Torrent dels Plans (dit també Torrent Pedregós) amb el tram final del seu afluent el Rorrent del Pou i els seus dos afluents .
El tram final del Torrent de les Salines.
Bona part de la Rasa de les Valls i de la seva xarxa hidrogràfica.
Pel que fa a la porció sud del terme municipal tan sols cal esmentar la rasa de Torroella que s'escola en direcció N-S per la banda oriental del terme fent de frontera amb el terme municipal de Navès en bona part del seu canal de desguàs.

Fonts
Article principal: Fonts de Sant Llorenç de Morunys
Al terme municipal hi ha comptabilitzades 8 deus naturals. Això representa aproximadament dues fonts per cada km²

Clima
 Clima mediterrani continental propi d'un territori que està a unes altituds que es mouen entre els 800 m i els 1.100 m. A la vila de Sant Llorenç de Morunys les precipitacions són de 816,6 mm anuals de mitjana amb el maig com a mes més plujós (92 mm de mitjana) i el febrer com el mes més sec (32 mm de mitjana). La temperatura mitjana anual és de de 10,5 ºC amb el gener com a mes més fred (-1,9 ºC de mitjana de les mínimes) i amb el juliol com el mes més càlid (27,0 ºC de mitjana de les màximes). La mitjana de la radiació solar és de 14.190 w/m²dia.

Les fotos de la sortida

El vídeo de la sortida