18 de febr. 2012

Montsant - Grau Barrots

Montsant

L'última sortida al Montsant el mes de març del 2010 va ser tan interessant i excepcional que vam voler repetir al març de l'any següent, però aquell dia va caure una d'aigua que va servir per tot l'any, de manera que vam haver de celebrar la sortida al restaurant, tot el dia tancats i sense deixar de ploure en cap moment.
De les ganes que ens va quedar d'aquella ocasió ho tornarem a intentar el proper 18 de febrer, però a més celebrarem la calçotada d'aquest enguany. 
Tot ho farem al gran amb una garantia de 20 calçots per barba.
Com sempre disposarem de dues rutes alternatives, la curta d'una durada aproximada de dues hores amb un desnivell d'uns 200 metres i la llarga de cinc hores amb un desnivell de 500.
El punt de partida i tornada serà el mateix, concretament el poble de la Morera de Montsant on esmorzarem i dinarem.


Història de la Morera
Es creu que la població és d'origen àrab. En 1170, Albert de Castellvell, senyor de Siurana i de les terres de la Morera, va cedir la seva senyoria a Arnau de Salfores i la seva família perquè s'encarreguessin de la repoblació del lloc. L'activitat repobladora d'aquesta família va ser mínima, ja que únicament van fundar una granja que més tard es convertiria en el monestir femení de Bonrepòs.
En 1194, la reina Sança va retirar el senyoriu als Salfores per a lliurar a Ramon d'Obac encara que la donació va ser temporal ja que molt aviat les terres van tornar a estar en mans del monestir de Bonrepòs. 
En fundar-se la cartoixa d'Escaladei, el rei Jaume I els va traspassar la possessió de totes les terres.
Durant la Guerra de la Independència espanyola va sofrir diversos atacs. En 1810 les tropes napoleòniques van incendiar l'església parroquial i es van destruir part dels arxius municipals.
No queden tot just rastres de l'antic castell que havia dominat el poble. El 1954 es va desmuntar per empedrar els carrers del municipi. L'església parroquial està dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu. 
Conserva la seva portalada d'estil romànic amb tres arcs amb dues columnes a cada costat, coronades per capitells. Al segle XVIII es va ampliar l'església, dotant-lo d'una planta de creu llatina.
Dins del terme municipal es troba, a més de la Cartoixa d'Escaladei i del monestir de Bonrepòs, l'ermita de Santa Maria. Es tracta d'un edifici de nau única i volta apuntada. En aquest lloc es va intentar crear una comunitat de religiosos en dues ocasions (1161 i 1210). La iniciativa va fracassar i la petita comunitat va acabar traslladant-se a Bonrepòs.
La Morera celebra la seva festa major el dia 8, fins al 11 de setembre.
L'agricultura de secà és la base de l'economia del poble. Destaquen els cultius de vinya, olivera, avellaner, ametller i cereal. La indústria turística s'està desenvolupant amb rapidesa en el municipi que disposa de diversos establiments d'hostaleria.

FOTOS DE LA SORTIDA

Fotos de Josep M. Rebull

Fotos de Maria Àngels


Fotos Joan Cutchet


Fotos Esteve Cortés


Fotos Jordi Marcillo



  La pel·lícula de la sortida