20 d’abr. 2013

La Ruta del Ferro i del Carbó



La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. 
Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses - Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967. 
El tram Sant Joan de les Abadesses - Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980.
La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d’altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l´1%.
Història
Els antecedents històrics de les vies verdes cal anar a buscar-los a la xarxa de ferrocarrils que configurava la comunicació entre pobles de les comarques gironines. 
A finals del segle XIX, la iniciativa privada de la burgesia industrial, amb el suport de la ciutadania i el suport tècnic d'enginyers civils, va anar implantant els anomenats trens econòmics per incrementar la circulació de mercaderies i l'accés a les zones portuàries. Això va suposar un avanç important en la industrialització i la comunicació entre pobles.
Les Vies Verdes de Girona, guardonades amb el 2n Premi de Vies Verdes Europees, permeten anar des del Pirineu gironí fins a la Costa Brava amb bicicleta o caminant. El trajecte transcorre a través de cinc de les vuit comarques gironines: el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès.

El recorregut, de 125 km, està estructurat en quatre trams: la Ruta del Ferro i del Carbó (Ruta del Ferro i del Carbó), que va de Ripoll a Ogassa passant per Sant Joan de les Abadesses, la Ruta del Carrilet I Olot - Girona, que enllaça les dues ciutats travessant els pobles de les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter, la Ruta del Carrilet II Girona - Sant Feliu de Guíxols, que des de Girona travessa pel seu marge oriental la depressió de la comarca de la Selva fins a Llagostera, i des d'allà segueix a través de la vall del riu Ridaura arribant al Mediterrani per Sant Feliu de Guíxols. Al costat del mar, la Ruta del Tren Petit (Ruta del Tren Petit), uneix les poblacions de Palamós i Palafrugell.


Els trams són els següents:
  • 1 - Via verda del Ferro i del Carbó (del Ferro i del Carbó): Ripoll - Ogassa (12 km)
  • 2 - Via verda del Carrilet I: Olot - Girona (54 km)
  • 3 - Via verda del Carrilet II: Girona - Sant Feliu de Guíxols (40 km)
  • 4 - Via verda del Tren Petit (del Tren Petit): Palamós - Palafrugell (6 km)



Les quatre vies verdes de la província de Girona estan gestionades per un mateix organisme: el Consorci Vies Verdes de Girona. Aquesta entitat integra els vint ajuntaments de les poblacions per les que transcorren els quatre itineraris.


Una plàcida sortida
Ens dividim en dos grups, uns anaven amb les seves bicicletes i els altres caminant, sobre un plàcid i esfaltat camí sense desnivells.
Els marxaires a peu, vam fer un recorregut d'uns 12 quilòmetres des de Sant Joan de les Abadesses a Ripoll, mentre que els ciclistes van fer un doble recorregut sortint de Ripoll fins a Sant Joan i tornant-hi.
Tot va acabar amb el premi d'un magnífic dinar, tal com podreu veure en el vídeo.

Les fotos de Josep Maria Rebull
Les dues fotos de Joan Cutchet


El vídeo de la sortida

L'avi Marxaire