10 de nov. 2012

Castell de l'Emprunyá

Castell Eramprunyá i Conxuro

Història
Va ser la seu del terme del castell d'Eramprunyà en època medieval, que va arribar a controlar els actuals territoris de Gavà, Begues, Castelldefels, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i una part de Sant Boi de Llobregat.
Construït com a part del sistema defensiu de la frontera entre Al-Andalus i l'Imperi Carolingi i com a seu de control polític i econòmic i militar en la zona entre el Garraf i el Llobregat, va ser propietat dels comtes de Barcelona.
Al segle XIV va ser adquirit pels Marc, família de cavallers i poetes. Durant les guerres remences del segle XV el castell queda molt malmès. Així, es succeeixen diferents famílies en la possessió del castell i la baronia d'Eramprunyà, fins que a finals del segle XIX és adquirit per Manuel Girona i Agrafel.

Descripció
Les restes del castell d'Eramprunyà estan ubicats al cim d'una muntanya entre penya-segats amb magnífiques vistes del Delta del Llobregat i part del Garraf. El conjunt consta de tres recintes fortificats: el sobirà o superior situat a 402 metres d'altitud (on hi ha les ruïnes del castell-palau gòtic), el jussà situat a 392 m (on hi ha l'ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà d'estil romànic , encara que transformada) i l'exterior a 319 m (on es poden veure una part important de l'antiga muralla).

Ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà
Al recinte sobirà, està envoltat per murs que en molts trams tenia 50 cm de gruix fets amb petits carreus, s'accedia a través d'un pont de pedra (actualment es realitza per una passarel · la de fusta). El baluard que defensava el portal té un gruix de 90 cm al parament més meridional. El castell és citat per primera vegada l'any 957.2
L'ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà té dues parts: una de romànica (l'absis i el presbiteri), del segle XII, i una de renaixentista, del 1509 (la nau, el cor i la portada). Al voltant de l'ermita es poden veure tombes antropomorfes i també una inscripció a la roca realitzada per Jaume March I, senyor d'Eramprunyà, al segle XIV.



Les fotos
Fotos Josep M. Rebull

Fotos Jordi i Yolanda
El vídeo de la sortida



Us esperem.
L'avi Marxaire