14 de juny 2013

El Pic de Carlit

La Pica del Carlit
La Pica del Carlit està formada per dos cims molt similars en alçada i molt a prop un de l’altre. És el cim més alt del Pirineu oriental i és una de les muntanyes del Pirineu més visitades. Situat, després del Tractat dels Pirineus de 1659 a la Catalunya Nord o a la Catalunya sota l’administració francesa.

Forma part del massís granític de Capcir, que es troba esquitxat per 27 llacs i petits llacs a la regió de Llenguadoc-Rosselló, al nord-oest de Font-Romeu. 

El seu cim se situa a 2.921 metres, permetent observar un immens panorama (des del Canigó fins als Pirineus).

Alguns d'aquests petits llacs que es poden veure són els següents: Blau, Blau Petit, de la Llosa, Sec, de la Comassa, Negre, Llat, Llong, de Vallell, de Dugues, de Sobirans i del Viver. Alguns dels cims visibles des de dalt del Carlit són el pic Aneto, el Petit Peric, la pica d'Estats, Sant Bertomieu, Puigpedrós, Tossa Plana de Lles, Coma d'Or, Puigpedrós de Lanós, Puig de Coll Roig, Envalira , Rocacolom, Fontnegre, Puigmal, Tosa d'Alp, Puigllançada, Moixeró, Pedraforca, Cadí, pic de la Grava i Puig Peric.

Separa la ribera del Querol de la de Angostrina, com també l'estany de Lanós del llac de la Bollosa. A més d'aquest dos cossos d'aigua, destaca un sèrie d'estanys petits anomenat el circ del Carlit. A més a més, el massís divideix el sistema d'aigües atlàntiques del de les mediterrànies, concretament hi neix el riu Aude, que es dirigeix al nord, a la Garona; i el riu Tet, que es dirigeix a l'oest, a la Mediterrània. 

Al massís hi ha altiplans on hi pasturen el bestiar, sobre els quals es regeix un sistema de drets tradicionals per part dels pobles locals com ara la vila de Llívia

La primera ascensió d'aquest pic la va realitzar Henry Russell en 1865. L'ascensió del seu últim tram és delicada.




Les fotos d'en Josep Ma. Rebull
 
Les fotos de la Maïs

Les fotos d'en Joan Cutchet
 

Panoràmica del Pic del Carlit


El vídeo de la sortida




L'avi Marxaire