21 de gen. 2012

Montnegre


Montnegre
El Montnegre i el Corredor constitueixen un conjunt muntanyós compacte i continu de relleu més aviat suau amb un paisatge remodelat per l'activitat humana i cobert de extensos boscos mediterranis exuberants. 
Els dos massissos són, però, molt diferents. El Montnegre, major i més abrupte, és també més salvatge i impenetrable. 
El Corredor, en canvi, mostra un relleu més amable i suau, de formes arrodonides per l'erosió que han afavorit l'ocupació agrícola de, fins i tot, les seves àrees centrals.Més del 95% de la superfície del parc és de caràcter forestal.
L'home es va establir en aquestes serres des de temps molt antics. 
L'excepcional situació geogràfica i la riquesa dels recursos naturals van ser apreciades ja en les acaballes del neolític, com ho evidencien els dòlmens de Pedra Gentil i el de Pedra Arca. 
Els pobles ibers, concretament els laietans, s'instal · laren a les zones d'altura mitjana, com el Turó del Vent i el Puig del Castell, on s'observen les restes dels seus assentaments. L'ocupació romana els va obligar a baixar als plans, on van aparèixer nombroses viles agrícoles. 
En temps medievals, la població es va agrupar en petits nuclis, més abundants en les zones baixes que en les altes. La importància de la religió en aquesta època es fa patent en els nombrosos edificis religiosos disseminats pel parc. La colonització agrícola posterior es reflecteix en les més de dues-centes masies, que es troben allà, entre les quals sobresurten Can Pradell de la Serra, Can Bosch i Ca l'Oller de Fuirosos, com també en un paisatge que és el resultat de l'alternança de boscos i de cultius i en què l'activitat de l'home al llarg de la història té, en conseqüència, una importància cabdal.
Actualment, el procés de recessió de l'activitat agrària, iniciat a finals dels anys cinquanta, ha fet desaparèixer pràcticament l'ús agrícola de les masies, que es van reconvertint i es destinen a altres activitats. 
L'excursió
L'excursió va ser un rotund èxit amb 56 marxaires que van optar per caminar i altres 16 que ens esperaven al restaurant. En resum un total de 72 assistents que vam gaudir d'una magnífica paella.
Com confirmació d'aquestes paraules presento a continuació les fotos i el vídeo de la sortida que confirmen aquest fet.


Les fotos de la sortida
Fotos Esteve Cortés    


Fotos Josep Ma. Rebull

Fotos Maria Àngels Martínez


Fotos Mercé García






El vídeo  de la sortida