19 de gen. 2013

El Camí de Ronda

El nom

El Camí de Ronda és el nom pel qual era conegut el trajecte que discorria per l'abrupta Costa Brava i que era utilitzat per la Guàrdia Civil per controlar la frontera marítima espanyola i evitar el contraban.

  Avui dia se li coneix també com un atractiu passeig a través del qual podem desplaçar-nos per la Costa Brava i les seves respectives platges.
En els últims anys, s'han anat fent reformes gràcies a les que han fet del passeig una ruta turística.

Història
Els seus orígens se situen al segle XIX quan es va habilitar un petit sender a través dels penya-segats i costes de la costa de Catalunya per controlar les poblacions de la costa.
Al segle XX, especialment en la postguerra, va adquirir una importància cabdal en servir bàsicament de control de l'estraperlo, activitat en auge a causa de la pèssima situació d'Espanya després de la Guerra Civil espanyola. No obstant això, la gran corrupció imperant de l'època van impedir que es tanqués del tot aquesta via, ajudant, tot i l'elevat preu dels productes i l'enriquiment d'uns pocs, a pal · liar lleument la pèssima situació dels anys 40 i 50, en els que hi havia una elevada carestia d'aliments, eines i altres productes bàsics.
  Amb el desenvolupament econòmic d'Espanya, el camí de ronda va deixar de ser important, perdent la seva utilitat amb l'ingrés d'Espanya a la Unió Europea i el consegüent Mercat comú i desaparició de les fronteres.

Les fotos d'en Robert Bruna

Les fotos d'en Tomas Muñoz


El vídeo de la sortida