17 de març 2012

Collsacabra-Tavertet




Collsacabra-Tavertet 
Encara que l'excursió es va dir en principi que era a Tavertet, on en realitat més temps varem estar va ser a Rupit i que a més va ser on vam dinar.
Història
L'excursió va ser molt grata i ens va passar el matí molt ràpidament, arribant a Rupit una hora abans de l' acordat amb el restaurant per menjar.
Collsacabra es una regió natural de la Catalunya humida de 142 km2 d'extensió, que tanca per llevant la Plana de Vic i que a part d'Osona, comarca a la qual pertany majoritària ment, inclou també terres de les comarques veïnes de la Garrotxa i de la Selva.  Els tres municipis osonencs que hi pertanyen són l'Esquirol (o Santa Maria de Corcó), Tavertet i Rupit i Pruit.

Rupit i Pruït és un municipi espanyol de la comarca d'Osona situat al nord-est de la comarca i l'est de la Serra de Cabrera. Està integrat per dos nuclis urbans: Rupit i Pruit, que van ser independents fins a l'any 1977. És l'últim poble de la província de Barcelona a la carretera que uneix els municipis de Vic, capital de la comarca d'Osona i Olot, capital de la comarca de la Garrotxa (Girona).
L'església de Sant Joan de Fàbregas i el seu castell estan documentats des de l'any 968. Cap al segle XII va sorgir el poble de Rupit habitat per famílies nobles. El 1878, l'església de Rupit va deixar de dependre de Sant Joan de Fàbregas i el 1959 el municipi va passar a cridar Rupit. El 1977 es van unir els municipis de Rupit i Pruit.
El municipi està travessat per la carretera comarcal C-153, de Vic a Olot, des de la qual sengles carreteres locals permeten l'accés als nuclis de Rupit i de Pruit.
La seva economia es basa en agricultura, ramaderia i turisme.
·         Com a llocs d'interès trobem:
·         Carrer del nucli antic de Rupit.
·         Església de Sant Joan de Fàbregues, d'origen romànic.
·         Església de Sant Llorenç Dosmunts, d'origen romànic.
·         Església de Sant Andreu de Pruit, d'origen romànic.
·         Església de Sant Miquel de Rupit, d'origen romànic.
·         Santuari del Far (prop de Rupit, però pertany al municipi de Susqueda)
·         Nucli medieval de Rupit, amb cases d'origen romànic i carrers de pedra.
         
Fotos de Josep M. Rebull


Fotos de Robert Bruna 





El vídeo de la sortida